Nieuwsoverzicht

Dit is het overzicht van het nieuws van de afgelopen maanden.


De vierdaagse werkweek: een oplossing om verzuim te voorkomen?

AFAS Software, een grote Nederlandse softwareleverancier, kwam vorige week in het nieuws vanwege de revolutionaire keuze om een vierdaagse werkweek in te voeren. Vanaf januari 2025 zullen alle medewerkers een vierdaagse werkweek hebben, waarbij het kantoor op vrijdag gesloten is. Deze dag wordt een 'ontwikkeldag' genoemd, waarop medewerkers tijd kunnen besteden aan persoonlijke ontwikkeling, vrijwilligerswerk of andere belangrijke activiteiten.

Werkloosheid gedaald: positieve signalen voor re-integratiekandidaten, maar ook uitdagingen

De nieuwste cijfers van het CBS laten zien dat de werkloosheid in Nederland in mei is gedaald naar 3,6 procent. In totaal waren er in mei 367.000 werklozen, een daling van gemiddeld 4.000 per maand over de afgelopen drie maanden. In april was het werkloosheidspercentage nog 3,7 procent.

Langdurig ziekteverzuim onder jongeren neemt toe

Het ziekteverzuim is de afgelopen jaren licht afgenomen, maar er is een zorgwekkende trend zichtbaar: jongeren tussen de 25 en 34 jaar melden zich steeds vaker langdurig ziek. Dit brengt niet alleen hoge kosten met zich mee voor de economie, maar heeft ook een directe impact op jouw organisatie wanneer jij medewerkers binnen deze leeftijdscategorie in dienst hebt.

Onderzoek: werkgevers schijnen onwillig te zijn om werk aan te passen

Bijna de helft van de Nederlanders ervaart dat hun werkgever niet bereid is om hun werkomstandigheden zodanig aan te passen dat zij gezond de AOW-leeftijd kunnen bereiken. Recent onderzoek van de FNV toont aan dat 70% van de mensen met fysiek zwaar werk twijfelt of ze hun baan tot aan hun pensioen kunnen volhouden. Dit benadrukt de dringende noodzaak aan structurele oplossingen om duurzame inzetbaarheid te bevorderen en vroegpensioen mogelijk te maken.

Duurzame inzetbaarheid: een prioriteit voor moderne organisaties

Steeds meer organisaties richten zich op duurzame inzetbaarheid. Deze focus komt voort uit verschillende ontwikkelingen, zoals krapte op de arbeidsmarkt, de aanwezigheid van diverse generaties op de werkvloer met uiteenlopende opvattingen over werk, en de noodzaak om langer door te werken tot aan het pensioen. Om organisaties te ondersteunen in deze transitie, biedt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de MDIEU-subsidie (Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) aan.

Nog meer nieuws

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over 2e spoor re-integratie, schadelastbeperking en het duurzaam aan de slag houden van jouw medewerker.

Archief nieuwsbrieven