1. Onderzoek: werkgevers schijnen onwillig te zijn om werk aan te passen

Onderzoek: werkgevers schijnen onwillig te zijn om werk aan te passen

Bijna de helft van de Nederlanders ervaart dat hun werkgever niet bereid is om hun werkomstandigheden zodanig aan te passen dat zij gezond de AOW-leeftijd kunnen bereiken. Recent onderzoek van de FNV toont aan dat 70% van de mensen met fysiek zwaar werk twijfelt of ze hun baan tot aan hun pensioen kunnen volhouden. Dit benadrukt de dringende noodzaak aan structurele oplossingen om duurzame inzetbaarheid te bevorderen en vroegpensioen mogelijk te maken.

20240604 - Duurzame inzetbaarheid en vroegpensioen - FNV-onderzoek Werkgevers onwillig werk aan te passen

De vakbonden pleiten voor een permanente regeling voor vroegpensioen. De huidige tijdelijke maatregel, de RVU (Regeling voor Vervroegde Uittreding), loopt eind 2025 af. Voor mensen met een lager inkomen is eerder stoppen vaak financieel niet haalbaar. De bonden eisen dat naast het netto AOW-bedrag ook het pensioenbedrag wordt meegenomen in de regeling, zodat deze voor iedereen met zwaar werk betaalbaar wordt. Werkonderbrekingen en mogelijke langdurige stakingen na de zomer onderstrepen de urgentie van deze kwestie. Werknemers voelen zich bestolen omdat bij het sluiten van het pensioenakkoord een regeling voor mensen met zware beroepen was beloofd. De RVU was bedoeld als een tijdelijke oplossing, in afwachting van een structurele regeling.

Duurzame inzetbaarheid: een prioriteit voor moderne organisaties

Deze problematiek maakt duidelijk dat duurzame inzetbaarheid een topprioriteit moet zijn voor moderne organisaties. Duurzame inzetbaarheid betekent dat medewerkers gedurende hun hele loopbaan gezond, gemotiveerd en productief blijven. Dit vereist een strategische aanpak die verder gaat dan alleen een gezonde werkplek. Enkele belangrijke elementen hierbij zijn:

  • Gezondheid en vitaliteit
    Investeren in gezondheid en welzijn op de werkvloer helpt om fysieke en mentale problemen te voorkomen.

  • Loopbaanontwikkeling
    Bied je medewerkers mogelijkheden voor bijscholing en loopbaanbegeleiding om te blijven ontwikkelen.

  • Werk-privé balans
    Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden (indien mogelijk) dragen bij aan een betere balans tussen werk en privéleven.

MDIEU-subsidieregeling: financiële ondersteuning voor duurzame inzetbaarheid

Om organisaties te helpen bij het bevorderen van duurzame inzetbaarheid, biedt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU) aan. Deze regeling biedt financiële steun aan organisaties die willen investeren in duurzame inzetbaarheid en het mogelijk maken van eerder uittreden. Met deze regeling kun je tot 50% van de kosten vergoed krijgen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om:

  • Vitaliteitsprogramma’s
    Initiatieven die bijdragen aan de fysieke en mentale gezondheid van je medewerker.

  • Loopbaanbegeleiding
    Professionele begeleiding om je medewerkers te helpen bij het maken van loopbaankeuzes. Benieuwd naar het aanbod van Verbanen? Klik hier.

  • Eerder uittreden
    Financiële ondersteuning voor regelingen die je medewerkers in staat stellen eerder met pensioen te gaan.

Belangrijke data en procedure voor de MDIEU-subsidie

De laatste gelegenheid om de MDIEU-subsidie aan te vragen is 2 september 2024. Subsidieaanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst, dus het is belangrijk om niet te lang te wachten. De zomermaanden zijn ideaal om je aanvraag voor te bereiden.

  • Begin op tijd
    Start nu al met de voorbereiding van je aanvraag.

  • Zoek hulp
    De aanvraagprocedure is eenvoudig, maar ondersteuning kan nuttig zijn. Gelukkig kunnen onze collega’s van Arbo Unie helpen bij de aanvraag. Benieuwd? Klik hier.

  • Plan een kennismaking
    Vraag een vrijblijvende kennismaking aan om duidelijkheid te krijgen over de regeling en de voordelen voor jouw organisatie.

Meer weten over de MDIEU-subsidie?

Wil je jouw organisatie voorbereiden op duurzame inzetbaarheid en gebruik maken van de MDIEU-subsidieregeling? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Binnen een uur krijg je inzicht in de werking van de regeling, de benodigde investering in tijd en geld, en de mogelijke opbrengsten. Als je de subsidie al hebt toegekend gekregen en op zoek bent naar een partner die kan helpen bij het invullen van een of meerdere thema's, neem dan contact op met Arbo Unie voor een vrijblijvende kennismaking via deze link:

https://www.arbounie.nl/werkgever/gezondheid/mdieu

Deel deze pagina

Terug naar het nieuwsoverzicht