
Veelgestelde vragen
Algemeen
- Over ons
- Kennisbank
- Veelgestelde vragen algemeen
Algemeen
Wat is het verschil tussen re-integratie tweede spoor, outplacement en loopbaanadvies?
Re-integratie tweede spoor is begeleiding naar passend werk bij een andere werkgever. Dit wordt ingezet als de medewerker langdurig niet in staat is om zijn/haar eigen werk uit te voeren vanwege ziekte en terugkeer bij de eigen werkgever niet meer mogelijk is.
Outplacement is begeleiding naar ander werk anders dan door ziekte, bijvoorbeeld een reorganisatie, boventalligheid, minder goed functioneren of een vaststellingsovereenkomst.
Loopbaanadvies geeft jouw medewerker inzicht in loopbaanmogelijkheden, zonder directe consequenties. Met deze inzichten houd jij jouw medewerker duurzaam aan de slag in een functie die het beste past bij zijn/haar mogelijkheden nu en in de toekomst.
Welk re-integratie of outplacementtraject past bij mijn medewerker?
We bieden je voor zowel re-integratie als outplacement drie verschillende trajecten aan:
- Premium: het meest volledige traject voor wanneer jouw medewerker veel begeleiding nodig heeft. Door de extra uren aan coaching heeft jouw medewerker meer tijd om nieuwe talenten te ontdekken en deze te activeren.
- Basis: tijdens dit traject krijgt jouw medewerker dezelfde tools toegereikt als in het premiumpakket, maar met minder coachingsuren. Dit traject is geschikt voor jouw medewerker die dichterbij de arbeidsmarkt staat, maar nog wel voldoende begeleiding nodig heeft om naar een nieuwe functie te groeien.
- Digitaal: is de One day Experience (multidisciplinaire onze onderzoeksdag) te belastend? Of om een andere reden te veel van het goede? Dan bieden wij jouw medewerker graag op een andere manier, door de inzet van digitale hulpmiddelen ter vervanging van de ODE.
Onze Verbanencoach helpt je door te adviseren welk traject het beste bij jouw medewerker past.
Onze Jobcoaches zijn Noloc-gecertificeerd, wat betekent dat?
Overige dienstverlening | Outplacement
Is een outplacementbureau verplicht?
Wat zijn mijn wettelijke verplichtingen bij outplacement?
Wat gebeurt er als ik mijn medewerker niet naar nieuw werk begeleid bij outplacement?
Hoe lang duurt een outplacementtraject?
Overige dienstverlening | Loopbaanadvies
Hoe lang duurt een loopbaanadvies?
Loopbaanoriëntatietraject
Ons loopbaanoriëntatietraject duurt 3 maanden. In dit traject krijgt jouw medewerker inzicht in de mogelijkheden om duurzaam aan het werk te blijven. Met behulp van een aantal digitale testen en gesprekken met onze Jobcoach krijgt jouw medewerker inzicht in welke richting zijn of haar loopbaan het beste kan ontwikkelen om optimaal en met plezier te kunnen blijven werken. Persoonlijke drijfveren, interesse gebieden en werkervaring worden hierin meegenomen.
Loopbaan APK
De Loopbaan APK is een ‘scan’ waarbij onderzocht wordt in welke mate de huidige functie nog matcht met de talenten en wensen van jouw medewerker, aan de hand van een digitale vragenlijst en een gesprek met een Jobcoach.
Sollicitatietrainingen
Dit bestaat uit een reeks van 4 workshops verdeeld over een periode van twee maanden. Jouw medewerker doet in groepsverband de kennis en vaardigheden op die nodig zijn om succesvol te kunnen zoeken en solliciteren anno nu. Tijdens de training wordt theorie afgewisseld met oefenen in de praktijk. Ook reflecteert jouw medewerker op eigen ervaringen.
Meer informatie over deze trajecten vind je hier.