1. Rechten en plichten van je medewerker bij langdurig verzuim

Rechten en plichten van je medewerker bij langdurig verzuim

Wanneer je medewerker langer dan vier weken niet kan werken vanwege ziekte, wordt dit beschouwd als langdurig verzuim. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor zowel je organisatie als de gezondheid en het welzijn van de medewerker. Het is daarom van essentieel belang dat je op de hoogte bent van de rechten en verantwoordelijkheden van je medewerker, en dat je hem of haar adequaat begeleidt bij herstel en terugkeer naar de werkplek.

20240227 Langdurig verzuim - Wat zijn de rechten en verantwoordelijkheden van je medewerker bij langdurige ziekte - Verbanen

Recht op doorbetaling van salaris

Een medewerker heeft recht op een deel van zijn of haar salaris als zij langdurig ziek zijn. Je moet minimaal 70% van het loon doorbetalen gedurende maximaal twee jaar. In het eerste jaar mag dit niet minder zijn dan het minimumloon. In het tweede jaar geldt deze ondergrens niet. In de cao of het arbeidscontract kunnen andere afspraken gemaakt zijn over de hoogte en de duur van de loondoorbetaling. In sommige gevallen moet je echter meer dan 70% doorbetalen.

Recht op begeleiding en re-integratie

Je medewerker heeft ook recht op begeleiding van een bedrijfsarts en een re-integratieplan. De bedrijfsarts beoordeelt de situatie en geeft advies over de mogelijkheden om weer aan het werk te gaan. Het re-integratieplan beschrijft de stappen die jij en je medewerker zullen zetten om de re-integratie te bevorderen. Dit plan wordt binnen acht weken na de ziekmelding opgesteld, geëvalueerd en indien nodig aangepast.

Als je medewerker het niet eens is met het advies van de bedrijfsarts, kan hij of zij een second opinion vragen. Dit moet dan gedaan worden door een andere bedrijfsarts die niet verbonden is aan de arbodienst van de werkgever. Ook kan een deskundigenoordeel bij het UWV worden aangevraagd als er twijfels zijn over de re-integratie.

Verplichting om mee te werken aan de re-integratie

Naast rechten heeft zijn er ook plichten bij langdurig verzuim. Dit houdt in dat je medewerker zich moet houden aan de afspraken in het arbeidscontract, de cao of het bedrijfsreglement over het melden van ziekte, meewerken aan de begeleiding van de bedrijfsarts, passend werk verrichten, solliciteren indien nodig, en ideeën voor re-integratie voorleggen aan de bedrijfsarts.

Gevolgen van niet meewerken aan de re-integratie

Niet meewerken aan de re-integratie kan ernstige gevolgen hebben, zoals een waarschuwing, tijdelijke of volledige stopzetting van het loon, of zelfs ontslag. Dit is echter alleen toegestaan als je medewerker verwijtbaar handelt, bijvoorbeeld door het niet nakomen van afspraken, onbereikbaarheid of het verstrekken van onjuiste informatie. De medewerker moet echter wel de kans krijgen om het gedrag te verbeteren.

Recht op WIA-uitkering na twee jaar ziekte

Na twee jaar ziekte, met een inkomstenverlies van meer dan 35%, kan een medewerker een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV. WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. De hoogte van de uitkering hangt af van wat de medewerker nog kan verdienen met zijn of haar mogelijkheden. Er zijn twee soorten WIA-uitkeringen: WGA-uitkering voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (35 tot 80%) en IVA-uitkering voor volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid (80% of meer).

Tips voor een succesvolle re-integratie

Als werkgever speel je een cruciale rol in de re-integratie van je medewerker. Enkele tips om dit proces te ondersteunen zijn:

  • Houd regelmatig contact met je medewerker en toon empathie voor de situatie.

  • Betrek hem of haar bij het maken en evalueren van het re-integratieplan en bespreek verwachtingen en doelen.

  • Werk goed en nauw samen met de bedrijfsarts en andere betrokken partijen zoals de arbodienst, het UWV of een re-integratiebureau.

  • Bied passend werk aan dat past bij de mogelijkheden en wensen van je medewerker.

  • Geef regelmatig feedback, waardering en vertrouwen gedurende het re-integratieproces.

  • Wees flexibel en creatief bij het zoeken naar oplossingen voor eventuele knelpunten of problemen.

Kortom, langdurige verzuim is een uitdagende situatie voor alle betrokkenen. Door respectvol om te gaan met de rechten en plichten, en actief bij te dragen aan een effectieve re-integratie, vergroot je de kans op een succesvolle terugkeer naar het werk.

Benieuwd naar onze aanpak? Bekijk dan deze video:

 

Deel deze pagina

Meer weten over 2e spoor re-integratie bij Verbanen?