- Nieuws
- Prinsjesdag 2024: wat betekent het voor jouw organisatie?
Prinsjesdag 2024: wat betekent het voor jouw organisatie?
De Troonrede van 2024 legt een sterke focus op actuele economische uitdagingen en de arbeidsmarkt. Er zijn verschillende relevante thema’s voor werkgevers, zoals de personeelstekorten, arbeidsmigratie en het aantrekkelijk houden van het ondernemingsklimaat. Hieronder zetten we de belangrijkste thema’s op een rij, zodat je goed voorbereid bent op wat komen gaat.
Aanpak van de krapte op de arbeidsmarkt
Nederland kampt met grote personeelstekorten, met name in sectoren zoals techniek, zorg, onderwijs, horeca en tuinbouw. Het kabinet heeft maatregelen aangekondigd om meer mensen die nu nog aan de kant staan, aan het werk te helpen. Dit biedt jou kansen om actief bij te dragen aan re-integratie en herintrede op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door leerwerkplekken of flexibele instapbanen aan te bieden.Daarnaast stimuleert de overheid parttimers om meer uren te gaan werken. Voor jouw organisatie kan dit betekenen dat je moet overwegen om flexibele werkroosters en contractvormen aan te bieden om medewerkers te motiveren extra uren te maken. Ook heeft het kabinet maatregelen genomen die ervoor zorgen dat werknemers meer verdienen als ze meer werken. Dit biedt jou de kans om je beloningssystemen te herzien en medewerkers te enthousiasmeren om hun werkuren uit te breiden.
Arbeidsmigratie en het tegengaan van misstanden
Arbeidsmigratie blijft een belangrijk middel om de tekorten op te vullen, vooral in sectoren zoals landbouw en bouw. Het kabinet erkent echter de misstanden rondom arbeidsmigranten, zoals slechte huisvesting en uitbuiting. Dit betekent dat organisaties die arbeidsmigranten in dienst hebben, extra aandacht moeten besteden aan naleving van de wet- en regelgeving rondom arbeidsvoorwaarden en huisvesting.Daarnaast is er vanuit de regering aandacht voor het beheersen van de bevolkingsgroei, die nu richting achttien miljoen inwoners gaat. Hoewel de asielinstroom mogelijk wordt teruggedrongen, blijft arbeidsmigratie essentieel voor onze economie, wat ook voor jouw bedrijf relevant kan zijn als je kijkt naar het aantrekken van talent uit het buitenland.
Meer vaste banen en bestaanszekerheid
Het kabinet wil meer zekerheid bieden aan werknemers door het aantal vaste banen te vergroten. Vaste banen zorgen immers voor meer bestaanszekerheid en kunnen leiden tot hogere loyaliteit en werktevredenheid onder jouw medewerkers.Hoewel deze veranderingen mogelijk vragen om aanpassingen in jouw bedrijfsvoering, ziet het kabinet dit als een noodzakelijke stap om de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken.
De woningmarkt en de impact op de arbeidsmarkt
De krapte op de woningmarkt heeft ook gevolgen voor de arbeidsmarkt. Het gebrek aan beschikbare en betaalbare woningen, vooral in stedelijke gebieden, maakt het moeilijker om personeel aan te trekken. Het kabinet wil dit oplossen door de bouw van nieuwe woningen te versnellen en stelt 5 miljard euro beschikbaar voor de ontsluiting van nieuwe wijken. Dit zou op termijn een positief effect kunnen hebben op organisaties om talent aan te trekken, doordat meer werknemers toegang krijgen tot geschikte huisvesting.Koopkracht, belastingen en financiële zekerheid
Een ander belangrijk thema in de Troonrede is de koopkracht. Het kabinet wil ervoor zorgen dat werkenden met een middeninkomen, mensen met lagere inkomens en gepensioneerden er volgend jaar op vooruitgaan. Dit kan indirect ook jouw organisatie helpen, aangezien medewerkers meer te besteden hebben en de economie daardoor stabieler wordt.Echter hanteert het kabinet tegelijkertijd een streng begrotingsbeleid, wat op termijn invloed kan hebben op de belastingdruk voor bedrijven. Het is belangrijk om hier als ondernemer op te anticiperen, zodat je voorbereid bent op eventuele veranderingen die jouw bedrijfsvoering kunnen raken.
Innovatie en een voorspelbaar ondernemingsklimaat
Het kabinet benadrukt het belang van een aantrekkelijk ondernemingsklimaat, met speciale aandacht voor innovatie en verduurzaming. Dit biedt voor jou als werkgever kansen om te investeren in nieuwe technologieën en duurzame initiatieven. Er komen mogelijkheden via Invest-NL om organisaties te laten groeien door te investeren in groene technologieën.Het kabinet wil bovendien voorspelbaarheid bieden in het bedrijfsbeleid. Dit najaar wordt een ondernemingsklimaattop georganiseerd. Als je als werkgever wilt bijdragen aan de discussie over de toekomst van het Nederlandse bedrijfsleven, is dit hét moment om je stem te laten horen.
Infrastructuur en elektriciteitsnet: kansen voor groei
Het kabinet erkent de druk op het elektriciteitsnet, wat voor (nieuwe) bedrijven een obstakel kan zijn als ze willen starten of uitbreiden. Er wordt daarom fors geïnvesteerd in het vergroten van de capaciteit van het elektriciteitsnet.
Ook wordt er geïnvesteerd in infrastructuur, zoals onderhoud aan wegen, vaarwegen en spoorlijnen. Dit is vooral relevant voor jouw bedrijf als je actief bent in de logistiek of transport, waar goede bereikbaarheid essentieel is.