1. Waarom 50-plussers een aanwinst zijn voor je organisatie

Waarom 50-plussers een aanwinst zijn voor je organisatie

Je hebt een vacature en je krijgt veel sollicitaties van verschillende leeftijden. Wie kies je? Vandaag ontdek je waarom 50-plussers juist de ideale kandidaten zijn.

20231101 Waarom 50-plussers een aanwinst zijn voor je organisatie

Aanleiding voor dit artikel is het nieuwsbericht van AD op 29 oktober: “Werkgever Joop (47) wil 50-plussers want ‘die hebben tenminste een degelijke werkethos'"

De voordelen

50-plussers zijn een aanwinst voor elke organisatie. Ze hebben een rijke achtergrond aan ervaring, kennis en vaardigheden. Ze zijn trouw, eerlijk en gedreven. Ze hebben een groot netwerk en een goed overzicht van de markt en de klanten. Ze zorgen ook voor meer diversiteit, innovatie en productiviteit. Denk aan:

 • Jongere medewerkers coachen, begeleiden en inspireren

 • Nieuwe ideeën aandragen, nieuwe technologieën leren en nieuwe markten aanboren

 • Zorgen voor een betere balans tussen werk en privé, een betere sfeer en een betere klanttevredenheid

De uitdagingen waar 50-plussers mee te maken hebben

50-plussers zijn dus een waardevolle groep voor de arbeidsmarkt en voor jouw organisatie. Maar ze hebben ook uitdagingen. Ze krijgen soms te maken met discriminatie of uitsluiting door vooroordelen of stereotypen. Zo wordt er vaak gedacht dat 50-plussers:

 • Te duur zijn
  Dit is niet waar. 50-plussers verdienen misschien meer, maar ze leveren ook meer op. Ze hebben minder begeleiding, training of feedback nodig. Ze maken minder fouten, verzuimen minder en blijven langer.

 • Niet meer willen of kunnen leren
  Dit is ook niet waar. 50-plussers zijn juist bereid om zich bij te scholen, zich aan te passen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ze zijn leergierig, nieuwsgierig en enthousiast.

 • Niet flexibel zijn of niet passen bij de organisatiecultuur
  Dit is evenmin waar. 50-plussers kunnen zich aanpassen aan verschillende situaties, mensen en omstandigheden. Ze hebben veel verschillende werkervaringen en kunnen goed samenwerken.

Een andere uitdaging is dat ze soms moeite hebben om hun toegevoegde waarde te laten zien. Ze kunnen hierbij ondersteund worden door tips of adviezen te ontvangen over hoe ze zichzelf beter kunnen presenteren, profileren of promoten. Ze kampen soms ook met een tekort aan zelfvertrouwen, zelfkennis of zelfkritiek.

Bij Verbanen merken wij deze uitdagingen bij 50-plussers die wij begeleiden in een 2e spoor re-integratietraject. Maar zodra wij de mogelijkheden laten zien en het zelfvertrouwen versterken, zien we vaak mooie resultaten!

Onze tips voor 50-plussers

Als je als 50-plusser op zoek bent naar een nieuwe baan die past bij je gezondheid en je talenten, dan zijn er tips die je kunnen helpen:

 • Investeer in je netwerk
  Netwerken is belangrijk om een baan te vinden of te veranderen. Gebruik je contacten, maar zoek ook nieuwe connecties. Laat je zien, horen en kennen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in 2020 ruim een kwart van de werkloze 50-plussers die een baan vonden, dit deden via hun netwerk.

 • Blijf je ontwikkelen
  Blijf op de hoogte van je vakgebied, maar sta ook open voor andere mogelijkheden. Volg cursussen, trainingen of opleidingen die je interesseren of nodig hebt. Het SCP rapporteert dat in 2019 14% van de werkende 50-plussers een opleiding of cursus voor hun werk volgde, wat meer was dan in voorgaande jaren.

 • Optimaliseer je presentatie
  Weet wat je wilt, kunt en waard bent. Maak een goed cv, een goede motivatiebrief en een goede sollicitatiegesprek voorbereiding. Indeed adviseert je om je cv te verbeteren voor 50-plussers, bijvoorbeeld door je relevante ervaring uit te lichten, actieve werkwoorden te gebruiken en leeftijdsdiscriminatie te voorkomen.

 • Investeer in je mindset
  Wees positief, optimistisch en realistisch. Focus op je mogelijkheden, niet op je beperkingen. FlexNieuws noemt een aantal factoren die de mindset van 50-plussers kunnen beïnvloeden, zoals het hebben van een duidelijk doel, het krijgen van feedback en het vieren van successen.

Onze tips voor HR en werkgevers

Als je juist 50-plussers wilt aantrekken of behouden in jouw organisatie, dan zijn er ook tips die je kunnen helpen:

 • Wees bewust van je vooroordelen
  Wees objectief, eerlijk en transparant in je werving, selectie en beoordeling. Kijk naar de kwaliteiten, niet naar de leeftijd. Er bestaan verschillende methoden om leeftijdsdiscriminatie te bestrijden, denk aan anonieme sollicitaties, het opleiden van recruiters en managers en het bevorderen van een diverse werkcultuur.

 • Wees flexibel in je aanbod
  Houd rekening met de wensen, behoeften en voorkeuren van 50-plussers en bied maatwerk aan. Denk aan flexibele werktijden, thuiswerken, deeltijdwerken, jobrotatie of jobcrafting. Het CBS laat zien dat in 2020 bijna de helft van de werkende 50-plussers in deeltijd werkte, vergeleken met 37% van de totale beroepsbevolking.

 • Wees ondersteunend in je begeleiding
  Besteed aandacht aan de ondersteuning, waardering en erkenning van 50-plussers en bouw een goede relatie op. Volgens het UWV zijn er een aantal voordelen van het begeleiden van 50-plussers, zoals het vergroten van hun zelfvertrouwen, het verbeteren van hun motivatie en het verlagen van hun verzuim.

 • Wees stimulerend in je ontwikkeling
  Creëer ruimte en mogelijkheden voor de ontwikkeling van 50-plussers. Geef ze uitdagingen, verantwoordelijkheden en kansen. Het SCP heeft hierover een publicatie uitgebracht over de voorwaarden voor een leven lang leren, vooral voor oudere werknemers die minder vaak deelnemen aan scholing dan jongere werknemers.

Kortom, 50-plussers zijn een waardevolle groep voor de arbeidsmarkt en voor jouw organisatie. Ze hebben veel te bieden en kunnen een positieve invloed hebben op jouw organisatie. Ze hebben ook uitdagingen, die ze kunnen overwinnen door te investeren in zichzelf. En jij kunt ze hierbij helpen!

Hoe ga jij om met de vooroordelen die 50-plussers soms tegenkomen op de arbeidsmarkt?

Deel deze pagina

Terug naar het nieuwsoverzicht