- Nieuws
- Ziekteverzuim bij kleine bedrijven: voorkom dat je medewerker langdurig uitvalt
Ziekteverzuim bij kleine bedrijven: voorkom dat je medewerker langdurig uitvalt
Als kleine ondernemer ben je trots op je team, dat elke dag hard werkt om je bedrijf succesvol te maken. Je medewerkers zijn gemotiveerd, trouw en betrouwbaar. Ze zijn niet snel ziek, want ze weten dat hun werk ertoe doet en dat ze onmisbaar zijn.
Maar wat als een van je medewerkers toch ziek wordt? Hoe zorg je ervoor dat hij of zij zo snel mogelijk weer aan de slag kan? En hoe voorkom je dat je medewerker langdurig uitvalt, met alle gevolgen van dien?
Vandaag lees je meer over het ziekteverzuim bij kleine bedrijven. Je komt te weten wat de oorzaken en de risico’s zijn van langdurig ziekteverzuim, en hoe je dit kunt voorkomen of verminderen.
Ziekteverzuim bij kleine bedrijven: minder vaak, maar langer afwezig
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het ziekteverzuimpercentage in Nederland in het 2e kwartaal van 2023 5,1 procent. Dit betekent dat van elke duizend werkdagen er 48 werden verzuimd wegens ziekte. Dit percentage is iets hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2022, toen het 4,7 procent was.
Het ziekteverzuimpercentage verschilt per bedrijfsgrootte. Het was het hoogst bij bedrijven met 100 tot 249 werknemers (6,0 procent) en het laagst bij bedrijven met minder dan 10 werknemers (3 procent).
Dit sluit aan bij de resultaten van een onderzoek van hr-dienstverlener Securex uit België, die ook lieten zien dat werknemers bij kleine bedrijven minder vaak ziek zijn. Maar als ze ziek worden, blijven ze wel langer weg. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
- Een sterke betrokkenheid en verantwoordelijkheidszin bij de medewerkers, waardoor ze ondanks hun klachten langer doorgaan met hun werk.
- Een tekort aan vervanging of noodplan voor de afwezige medewerkers, waardoor de werkdruk voor de collega’s stijgt.
- Een minder goede preventie en begeleiding van de gezondheid en het welzijn van de medewerkers, omdat kleine bedrijven vaak geen eigen personeelsdienst of welzijnsdeskundige hebben.
De risico's van langdurig ziekteverzuim
Langdurig ziekteverzuim is een ernstig probleem voor zowel je medewerker als voor je onderneming. Het heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid en het inkomen van de medewerker, maar ook voor de productiviteit en de sfeer van je bedrijf.
Volgens Securex keert 42 procent van de werknemers die langer dan een maand ziek zijn, niet binnen een jaar terug naar het werk. Dit betekent dat ze langdurig arbeidsongeschikt worden. Dit kan leiden tot:
- Het verlies van waardevolle kennis, ervaring en vaardigheden die je medewerker heeft opgebouwd.
- Een hogere kostenpost voor jou als werkgever, wanneer je het loon van je medewerker moet doorbetalen tijdens de ziekteperiode en eventueel een vervanger moet vinden of opleiden.
- Een lagere motivatie en tevredenheid bij de collega’s, die meer werk moeten overnemen of minder contact hebben met de zieke medewerker.
- Een verminderde kans op re-integratie voor de medewerker, die steeds verder verwijderd raakt van het werk en met alle gevolgen van dien.
Hoe kun je langdurig ziekteverzuim voorkomen of verminderen?
Dit kun je doen door:
- Een open en ondersteunende werkomgeving te creëren, waarin je medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Geef regelmatig feedback, complimenten en erkenning voor hun werk. Wees ook eerlijk, transparant en betrouwbaar in je communicatie.
- Het regelmatig voeren van gesprekken met je medewerkers over hun verwachtingen, behoeften en moeilijkheden. Toon interesse in hun persoonlijke situatie, hun ambities en hun ontwikkeling. Luister naar hun ideeën, suggesties en klachten. Ga samen op zoek naar oplossingen of verbeterpunten.
- Het aanbieden van flexibele werkuren, thuiswerk of aangepast werk indien mogelijk. Geef je medewerkers de ruimte om hun werk zelf in te delen, rekening houdend met hun privéleven, hun gezondheid en hun voorkeuren. Zorg voor een goede balans tussen werk en ontspanning. Bied ook alternatieven aan als het werk te zwaar of te eentonig wordt.
- Het inschakelen van externe diensten of organisaties die gespecialiseerd zijn in het bevorderen van het welzijn op het werk. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsarts, een arbeidspsycholoog, een vertrouwenspersoon of een coach. Zij kunnen je advies geven over de preventie en re-integratie van zieke medewerkers. Ze kunnen ook je medewerkers begeleiden, ondersteunen of doorverwijzen naar de juiste hulp.