1. Waarom een werkervaringsplek een win-win situatie is voor jouw organisatie

Waarom een werkervaringsplek een win-win situatie is voor jouw organisatie

Heb je wel eens gehoord van een werkervaringsplek? Een werkervaringsplek is een tijdelijke arbeidsplek voor mensen die na langdurig verzuim weer willen re-integreren op de arbeidsmarkt. Het is een unieke kans om iemand te helpen met zijn of haar herstel en ontwikkeling en kan zelfs leiden tot een arbeidscontract, oftewel: een win-win situatie!

20230829 Werkervaringsplek Waarom een werkervaringsplek een winwin situatie is voor jouw organisat

Wat zijn de voordelen van een werkervaringsplek voor iemand die werkt aan re-integratie?

Een werkervaringsplek kan onderdeel zijn van een 2e spoor re-integratietraject en is meer dan alleen een tijdelijke arbeidsplek. Het is ook een leer- en ontwikkeltraject voor de medewerker die vanuit langdurig verzuim werkt aan re-integratie. Maar hoe kan een werkervaringsplek iemand ondersteunen in dit proces? En welke voordelen biedt het voor hem of haar?

 • Belastbaarheid
  De medewerker kan zijn of haar fysieke, mentale en sociale draagkracht testen en verbeteren. Zo kan iemand ervaren wat zijn of haar mogelijkheden en beperkingen zijn, wat hij of zij leuk en niet leuk vindt, en wat hij of zij nodig heeft om goed te functioneren. De medewerker kan ook nieuwe kennis en vaardigheden opdoen of bestaande kennis en vaardigheden opfrissen. Hij of zij kan ook wennen aan het werken in een bepaalde sector, functie of organisatie en krijgt zo meer inzicht in zijn of haar potentieel.

 • Zelfvertrouwen
  De medewerker kan zijn of haar competenties, motivatie en perspectief vergroten. De medewerker kan zo laten zien wat hij of zij in huis heeft, en krijgt waardering en feedback van de werkgever en de collega's. Ook nieuwe uitdagingen aangaan, successen behalen en plezier hebben in het werk kunnen worden (her)ondekt. De medewerker voelt zich zo meer betrokken, gewaardeerd en competent en krijgt zo meer zin om te werken en om zich verder te ontwikkelen.

 • Netwerk
  De medewerker kan zijn of haar contacten, cv en kansen op de arbeidsmarkt versterken. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe contacten leggen met de werkgever, de collega's, de klanten en andere relaties. Hij of zij kan ook een referentie krijgen van de werkgever, die positief kan zijn over zijn of haar inzet, prestaties en ontwikkeling. En de opgedane, relevante werkervaring kan de medewerker toevoegen aan zijn of haar cv, die laat zien dat hij of zij actief is gebleven op de arbeidsmarkt. De medewerker vergroot zo zijn of haar netwerk, cv en kansen op een passende baan.

Een prachtig voorbeeld van iemand die hier veel baat heeft gehad is Krystel, die tijdens haar begeleidingstraject bij Verbanen een mooie kans kreeg. Wil je meer weten over dit succesverhaal? Klik dan hier.

We hebben nu gezien hoe een werkervaringsplek een medewerker kan bevorderen met zijn of haar herstel en ontwikkeling. Maar er is nog meer! 

De voordelen voor jouw organisatie

Een werkervaringsplek is niet alleen een kans voor de medewerker die vanuit langdurig verzuim werkt aan re-integratie, maar ook voor jouw organisatie. Maar hoe kan een werkervaringsplek jouw organisatie ondersteunen? Welke voordelen biedt het voor jouw organisatie?

 • Personeelstekort
  Je kunt iemand met relevante kennis en vaardigheden in huis halen, of die bereid is om deze te leren. In sommige sectoren, zoals de techniek, de zorg of het onderwijs, is er een groot tekort aan ervaren en gekwalificeerd personeel. Een werkervaringsplek kan een oplossing zijn om dit tekort aan te vullen. Iemand met een frisse blik of een andere achtergrond kan zelfs een meerwaarde zijn voor jouw organisatie.

 • Potentiële werknemers
  Je kunt iemand leren kennen op het gebied van zijn of haar kwaliteiten, persoonlijkheid, motivatie en ambities. Een werkervaringsplek is een soort kennismakingsperiode, waarbij je kunt ontdekken of iemand past bij het werk en de organisatie. Je kunt ook feedback geven en ontvangen, en een vertrouwensband opbouwen. Als je tevreden bent, kun je hem of haar een contract aanbieden. Zo heb je een nieuwe werknemer gevonden die al ingewerkt is en die zich betrokken voelt bij jouw organisatie.

 • Wervingstrajecten
  Je kunt zo geld en tijd besparen op het zoeken, selecteren en inwerken van nieuwe werknemers. 

 • Imago
  Je kunt zo laten zien dat je betrokken bent bij de werkgelegenheid en de arbeidsmarkt. Je toont zo aan dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt en dat je mensen kansen geeft om te herstellen en zich te ontwikkelen.

 • Welzijn en geluk
  Je kunt zo iemand zien opbloeien in zijn of haar zelfvertrouwen, vaardigheden en plezier in het werk. Je kunt ook trots zijn op jezelf dat je iemand hebt geholpen met zijn of haar herstel en ontwikkeling. 

Hoe kun je een werkervaringsplek aanbieden bij Verbanen?

Je hebt nu gezien wat een werkervaringsplek voor jouw organisatie en een medewerker die re-integreert kan betekenen. Maar hoe kun jij zo’n geweldige kans creëren?

Het is eigenlijk heel simpel: neem contact op met Verbanen! Wij begeleiden mensen die langdurig ziek zijn en niet meer kunnen terugkeren naar hun eigen werk, naar een nieuwe baan die matcht met gezondheid en talenten. Een van de manieren waarop dat mogelijk wordt gemaakt tijdens het begeleidingstraject, is het opdoen van arbeidsritme aan de hand van een werkervaringsplek. Indien wij een geschikte kandidaat hebben voor jouw organisatie, gaan we samen kijken of we een goede match kunnen maken tussen jou en de medewerker. We houden daarbij rekening met het profiel en de wensen van de medewerker, maar ook met jouw organisatie en de werkzaamheden. 

Wil jij ook iemand helpen met zijn of haar re-integratie? Of ben je benieuwd naar wat een werkervaringsplek voor jouw organisatie kan betekenen?

 

Deel deze pagina

Naar contactformulier